Derby Civic Offices

Case
Case
Case
Case
Case

 

BAM successfully completed the redevelopment of Derby City Council’s (DCC) offices. The works included the refurbishment and remodelling of the 1930s structure, and the construction of a new build infill to the courtyard area of the existing building.

The scheme provides new office space for occupants, meeting spaces, and Mayoral offices, as well as the new civic chamber. We have enabled the council to consolidate its various departments in the city into one centrally located office space. The new building is not only better for staff to work in, but also easier for the public to find.

Sustainable design

The city centre project targeted a BREEAM Excellent rating for design and construction and an A rating for Energy Performance (EPC), both of which were achieved, demonstrating its sustainable credentials.

The design included improved water management, insulation, natural lighting and ventilation, energy efficient cooling, and incorporated renewable energy technologies.

The Council was also eager to link the new building to a hydroelectric power station being built at Longbridge Weir, just downstream from the council offices. BAM was able to fulfil their aspiration.


BREEAM Excellent and EPC A rated

Tackling climate change

We refurbished and remodelled the existing 1930s structure to increase the energy efficiency of the building.

Improved insulation was installed, as well as new double glazed windows designed with UV shading, to help maintain the internal temperature of the building, as well as reduce glare. The windows are controlled through a traffic light system, which informs users when to open or close them to maintain the correct indoor temperature.

The building is linked to the nearby hydroelectric power station which can generate approximately 1.3millon kWh of electricity per year - this is the equivalent to supplying enough green electricity for over 300 average households. Any surplus power will be sold into the national grid. The hydroelectric power station has been designed to have no detrimental effects to the wildlife within the river. A fish pass has been incorporated to increase the number of fish species, eventually improving the aquatic biodiversity.

As well as the hydroelectric power, solar photovoltaic (PV) panels are used to supply the building with renewable energy.

The temperature regulation of the building is controlled by a new river water cooling scheme. Cold river water passes through pipes into the basement plant room which provides cooling via a heat exchanger. Water is returned to the River Derwent, a maximum of three degrees Celsius warmer.

At night, an adiabatic cooling system operates by spraying fine mist into the building. As the mist evaporates, it consumes heat energy, both cooling and rehydrating the air. This cooler air improves efficiency and cost by reducing the need for additional cooling.














 
Solar photovoltaic panels provide renewable energy 

Resource efficiency

Salvaging materials not only reduces the waste going to landfill but also helps to preserve the heritage of a building. That is why we recovered bricks from a major new opening in the building’s external wall and re-used them elsewhere in the building. Some of the roofing materials were also re-used and are now incorporated into the new building.

Instead of sending waste materials to landfill we always try to reuse or recycle them, so we donated broken pallets to the local community’s wood recycling project.


Broken pallets donated to wood recycling project



Water Management

A 48,000 litre rainwater harvesting tank is located in the basement which collects rainwater to be used for flushing toilets. The building also contains showers and a drying room to promote green travel such as cycling to work.


48,000 litre capacity rainwater harvesting tank

 

 

Community Engagement

Our detailed newsletters kept local residents up to date with progress on site. We also maintained a compliments and complaints log for local residents to voice their concerns.

We supported our national charity partner Barnardo’s, by using the hoardings to raise awareness of the need for local foster carers.

We were instrumental in setting up and supporting the local Community Wood Recycling Project.  The project provides employment opportunities to disadvantaged people and also recycles waste wood which may have otherwise been sent to landfill.

Other initiatives included substantial help for the local Scout Group, tours of the project, refurbishing a fountain for the Olympic torch run, and helping the recently opened food outlet nearby.

 






 
Supported Barnardo’s 

 

Back to case studies

 


best websites of the world