ASDA, Inverness

Case
Case
Case
Case

 

Our new build store for Asda at Inverness includes a 3,809m2 sales floor, café, recycling facility, car park, additional retail units and a petrol station.

Sustainable design

Asda defined a sustainable approach, and is committed to reducing carbon emissions and improving energy efficiency in both its new and existing stores. They set several targets for the new build including energy efficiency and 95% waste diversion from landfill.

This was achieved by incorporating high levels of air tightness and using materials which reduce energy use during occupancy, as well as integrating a new sedum roof. During construction, CO2 emissions were monitored and waste reduction was promoted. We diverted 100% of waste from landfill.


Waste diverted from landfill

Tackling climate change

Air tightness and thermal efficiency are key to reducing energy consumption as they help to decrease heating and cooling loads. We surpassed our air tightness target and achieved 2.7m3/h/m2  helping to reduce the carbon emissions of the occupied building.

For curtain walling we selected Kalwall cladding, a translucent insulated panel to allow daylight in whilst minimising solar gain and glare. It is estimated that this will save approximately 142 tonnes of COor enough electricity to power approximately 69 households for a year.

The project team monitored all vehicle movements to and from the site, and calculated associated CO2emissions. As part of this initiative the site also actively encouraged vehicle sharing by site personnel. Other carbon reduction measures during construction included a temporary electrics scheme which integrated time clocks and energy efficient equipment to reduce energy use.






Over 38% more efficient than an ASDA built in 2005

Resource efficiency

Prefabrication was used for the boiler room and sprinkler pump house which reduces the waste produced on site, the number of material deliveries and traders on site.

We also carried out a cut and fill exercise, where soil and stones excavated from one area of the site were re-used in areas which required levels to be raised, further reducing the amount of waste produced on site.


Below construction waste target



Sourcing responcibly

During this project we used local suppliers for concrete and aggregates, helping to boost the local economy and reduce carbon emissions from transportation. We also employed local people including cleaners, security guards, ground workers, painters and administrators.


Chain of custody timber

 

Back to case studies

 

best websites of the world